On je “Rambo” današnjice i najbolje obučeni obavještajac na svijetu

Onog trenutka kada čuje da je u nekom dijelu svijetu izbio konflikt, Tony Schiena pakuje svoje kofere. Od rodne Afrike preko Sjedinjenih Američkih Država pa do Afganistana i Iraka, Tony je od tinejdžerskih dana vodila strast prema obaveštajnom radu, borbi protiv terorizma i nadi da će svijet jednog dana postati bezbjedan.

U intervjuu za britanski Telegraf kaže da je to teško ostvarivo, ali od svoje misije ne odustaje.

– Terorizam je naša stvarnost pa čak iako ISIS nestane, nešto drugo će se pojaviti. Pogledajte London. Radio sam nekoliko puta sa britanskom policijom i znam da London ima jako dobar sistem nadgledanja, ali samo kada je kada je tehnologija u pitanju, a to nije dovoljno – kaže Schiena i dodaje da ga bombaški napadi u Briselu nisu iznenadili.

https://twitter.com/TonySchiena/status/707788397977284608

Njegova strast prema obavještajnom radu datira iz tinejdžerskih dana kada je u rodnoj Africi bio dio afričke obavještajne službe i paravojne zajednice.

Tokom karijere radio je na četiri različita kontinenta na slučajevima koji se tiču trgovine ljudima, terorizma i različitih bezbjedonosnih pitanja. Njegovo znanje prepoznale su policijske službe različitih zemalja od Amerike do rodne Afrike, koje su ga angažovale da obučava njihove pripadnike.

U njegovoj kompaniji zaposleni su bivših elitni vojnici i pripadnici obaveštajnih službi, uključujući i službe kao što su CIA, MI6, SAS i američke “Foke”. MOSAIC može angažovati svako ko ima potrebu za obuku za posebnim vještinama kojima zaposleni u ovoj firmi barataju, obezbjeđenjem na neprijateljiskim mjestima ili obukom za kontra terorističke akcije, objašnjava Tony.

https://twitter.com/TonySchiena/status/639471672609869825

– Svijet je postao ludo mjesto. Terorizam je svugdje oko nas – kaže on.

Danas, četrdesetjednogodišnji Schiena ima već 20 godina iskustva u bezbjedonosnom sektoru. To iskustvo pomoglo mu je da prepozna šta je to što nedostaje gradovima da bi se bolje i efikasnije borili protiv terorizma. Prema njegovom mišljenju, nije problem tehnologija, već ljudstvo.

– Ono što Londonu, ali i drugim gradovima, nedostaje su obučeni ljudi na terenu odnosno obavještajci. Ne možete očekivati da pripadnici obavještajnih jedinica sada savršeno rade svoj posao kada ih je tako malo u odnosu na populaciju jednog grada – objašnjava Tony.

Osi u svijetu tajnih službi i borbe protiv terorizma, Schiena se dokazao i na polju sporta. Sa 25 godina bio je prvak svijeta u karateu, a na pitanje da li postoji nešto što nije, a želio bi da ostvari, novinaru britanskog Telegrafa rekao je da “uvijek može više i bolje i da je to njegov cilj.”

Iako ima mnogo planova, među njima nije penzija. Kako kaže, možda će morati jednog dana malo da uspori, ali dok god ga bude služilo zdravlje nastavit će da radi na svom cilju – da učini svijet bezbjednijim.

https://twitter.com/TonySchiena/status/640995086176755713

Sorry, comments are closed for this post.